Virta vähissä ?

Kun istut autoon ja käännät virta avaimesta… kuuluu, ououou , ououou … AKKU TYHJÄ!  Suunnitelmat muuttuvat hetkeksi, et pääse määränpäähäsi sovittuun aikaan. Onneksi puolison auto on vieressä ja kaapelit lähellä. Virtaa kaverista ja pääset matkaan. Tämä toistuu seuraavana aamuna, kaapelit ja kaverin auto eivät poista ongelmaa. Edessä on akun vaihto.
Ihmiselle voi käydä samoin, jos akku tyhjenee. Suunnitelmat muuttuvat, eikä enää jaksa. Elämän tarkoitus ja päämäärä himmenee, ei kiinnosta. Elämän rytmi ja omat askelkuviot eivät kohtaa toisiaan. Sosiaalisuus voi tuntua vastenmieliseltä, ystävien, perheen, puolison naamat voivat ärsyttää, vaikka he ovat olleet sinulle joskus elämäsi rakkaimpia ihmisiä. Liikkua ei jaksa, väsymys ei katoa nukkumalla ja ennen niin virkistävä auringonvalokin enemmän häikäisee ja tekee mieli vetää verhot ikkunan eteen. Ulkoilma on yliarvostettua ja siellähän sataa kuitenkin, tai on liukasta.  Ruokaa ei jaksa laittaa ja pakastimelle on liian pitkä matka, vaikka siellä olisi niitä mummon keräämiä mustikoitakin. Helpompaa laittaa vaikka jotain valmista mikroon.
Tämä kaikki ja vielä enemmänkin voi olla monelle tuttua, ihan normaalia arkea. Yksi palanen kerrallaan tapahtuu muutos, molempiin suuntiin. Jos vielä koet voivasi hyvin, ole valppaana kaikille kehon viesteille. Jos sinulla on epämääräisiä oireita, pieniäkin, sinulla on tarve muutokselle jollakin osa-alueella. Jos painit elämässäsi jo isompien ongelmien kanssa, sieltäkin löytyy tie ulos. Se on hieman pidempi ja mutkaisempi, mutta ei mahdoton.
Tie hyvään oloon on kuin talon rakentaminen. Se millaisessa asunnossa asut, vaikuttaa oloosi. Sinun kehosi on sinun asuntosi. Niin kauan kuin perustukset, salaojitukset, viemäröinti, vesijohdot,  lämmitys ja tuuletus toimii, niin kauan kuin ovien tai ikkunoiden tiivistykset eivät fuskaa ja katto on ehjä ,meidän on hyvä olla. Mutta taloa täytyy huoltaa, kuten kehoammekin. Pienetkin viat vaikuttavat asumismukavuuteen, siksi emme voi laiminlyödä huoltotoimia.
Jokaisesta tiedotusvälineestä tulee ulos ohjeita, jotta pääsisit elämäsi kuntoon, mutta muistetaanko niissä yksilöllisyys. Mikä sopii yhdelle, ei sitten sovi toiselle. Tässä kohdassa meillä on vastuu itsestä. Kaikille kuitenkin pätevät samat perusasiat hyvinvoinnin perustaksi. Ravinto, liikunta, uni, rakkaus, rentous, stressittömyys. Ympäristöllä, opituilla tavoilla ja perimällä on myös aina oma osuutensa. Tähän listaan voi jokainen lisätä varmasti muitakin osasia. Mikä tahansa näistä asioista suistuu raiteeltaan, niin se vaikuttaa kaikkiin muihin. Näistä mitään ei voida ohittaa, kun elimistö ilmoittaa oireilemalla.
Yksi hyvä ja helppo lähtölaukaus terveellisempään huomiseen on esim. hyvä ja laadukas monivitamiini, omega -3 ja D-vitamiini! Paino kuitenkin sanoille hyvä ja laadukas. Päivittäiseltä hinnaltaan tämä kokonaisuus on vähemmän kuin kupillinen kahvia ravintolassa. Se mitä syömme, pitäisi olla ensisijainen ravintoaineiden lähde. Mutta mitä me sitten syömme? Ja maaperämmekin alkaa olla ravinneköyhää. Tarvitsemme joka päivä tietyt rakennusaineet, mm. vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet, jotta meidän keho toimisi meille suotuisasti. Saatamme syödä paljonkin, mutta olla silti aliravittuja ja puutostautisia. Esimerkiksi eläinten hoidossa ravitsemuksen ja oireiden/sairauksien yhteys ymmärretään paljon paremmin kuin ihmisten hoidossa.
Yksikin hyvä valinta ja positiivinen signaali elimistölle voi saada aikaan ihmeitä. Kun siihen lisätään oma halu muutokseen, tekee mieli nostaa kaihtimet ikkunasta, mennä ulos, kävellä kauppaan, tai sinne pakastimelle valitsemaan terveellistä ruokaa. Tekee jopa mieli hymyillä ja saada hymyjä.
On tärkeää kuunnella kehoa, älä tainnuta viestejä ensisijaisesti lääkkeillä. Ravinnon puute näivettää pikkuhiljaa, huomaamattomasti. Ilman polttoainetta ja virtaa ei vaan jaksa.

13.1.2016
Päivi Haapalehto