MARRASKUUN UPEUS!

Usvainen aamu on auennut Mikkelin Kalliolahdessa. Eilen illalla 7.11.18 oli yleisötilaisuus  Teatteriravintola Ilossa, missä työstettiin elämän aineksia teemalla ylpeys.
Ylpeys on sikäli mielenkiintoinen luonteenominaisuus, että se eristää ihmiset vuorovaikutuksesta suhteessa muihin lajitovereihin.  Ilman vuorovaikutusta ei synny kohtaamista ja jakamista.  Saadaksesi, sinun on myös annettava jotain. Se on vuorovaikutuksen perus totuus. Saat juuri sen verran kuin kykenet antamaan itsestäsi. Kuvaan asiaa siten, että mikäli malja on täynnä hapanta vettä tms. nestettä, niin siitä on otettava pois jotta sitä voidaan neutraloida esim, emäksisellä nesteellä.  Tämä kuva sopii myös luonnekuvaan, Hapan ihminen on täynnä happamuutta, katkeruutta, kärsittyä vääryyttä, epäoikeudenmukaisuutta ja vääryyttä. Hapan ihminen vetää puoleensa happamuutta eli kielteisyyttä kuten, myös sairauksia.
Ylpeyden tunnistaminen käy edellä kerrotun kautta hyvin, Mitä lasket suustasi ilmoille, mitä puheesi todistaa ja mikä on sinun tilasi.  Ylpeys perustelee, vähättelee, ja selittää. Se on ovela veijari.
Miksi sitten ylpeys on kehittynyt meihin?
Ylpeydellä on oma kasvupohja ehkä jo lapsuuden kokemuksista ja opeista. Kuinka meidän ”kovalevymme” on pakattu lapsuus vuosina ja mitä kaikkea sinne on saatu koodattua uskomusten, pelottelun, hylkäämisten ja jopa kaltoin kohtelun kautta.  Olemme imeneet käyttäytymismallit vanhemmiltamme ja läheisiltämme.  Olemme havannoineet ja oppineet uskomuksia oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta, moraalista.  Harvoin meitä on opastettu esim. jumala tms. asioissa ottamaan asiat ja näkemykset kuvitteellisina tai vertauskuvina.
Riippuen meidän kasvuympäristöstä ja niiden vaikutteista, muodostuu persoonallisuuden kokonaisuus. Ylpeys on rikkonaisuuden ja haavoitetun persoonallisuuden ”kävelykeppi” jolla ihminen lähtee selviytymään elämässä eteenpäin. Poikkeuksetta tähän liittyy heikko itsearvontunne, kehittymätön identiteetti ja minä kuva. Siksi ylpeys pöngitää heikkoa ja huojuvaa persoonallisuutta, seuraa pluffi elämä!  
Ihmissuhde Peili antaa oivan mahdollisuuden sinulle löytää itsestäsi uusia voimavaroja!


8.11.2018 URTS
Markku