Oletko luovuttanut tajuamattasi onnesi avaimet menneisyydellesi?

Mikä kysymys, eihän tässä ole mitään järkeä, hölynpölyä.  Kyllä, tässä on asian ydin.Tarkastellaan kuinka se on tapahtunut.

Itsetunto:
Oletatko itse kehittäneesi itsetunnon?  Et ole, vaan se on kehittynyt sinuun useiden vaikutuksien seurauksena.  Saamasi vaikutus ympäristöstä on rakentanut sinuun juuri sellaisen käsityksen itsestäsi, kuin sinulla on.  Toimintamallit ja reaktiot elämässä, ovat juuri tuota saatua ja opittua ohjelmointia.  Olet saanut rakkautta tai hylkäämistä, jopa alistamista osaksesi.
Sellaiseksi sinä olet kasvanut henkisesti ja näin luonteesi on kehittynyt. Ulkonäkö on geneettistä perimää, mutta kaikki se, mitä edustat sisäisesti on piilotajuista ohjelmoinnin tulosta.  

Ylpeys:  
Ylpeys on heikon itsetunnon seuraus.  Ihminen kovettaa itsensä suhteessa muihin ja on voimakkaasti ”laaduttava”. Tästä seuraa dualistinen näkemys,  eli mustavalkoinen ajatusmalli.  Tämä juuri sen vuoksi, koska invalidisoitunut persoonallisuuden kehitysprosessi on tapahtunut lapsuudessa ilman rakkautta, huolenpitoa ja turvallisuudentunne on uupunut.  Nämä, tai jokin traumaattinen tapahtuma tai tapahtumien sarja on vaikuttanut kehitykseen ja särkenyt lapsen tai nuoren sisäisyyden.  Ylpeys on tullut puolustus tai suojaus keinoksi ja välineeksi selviytymiseen.  
Ylpeydellä on kova hinta. Siinä menetämme todellisen kohtaamisen ihmisten välillä ja se eristää meidät ystävyydestä ja rakkaudesta. Ylpeys ei anna empatialle sijaa, vaan johtaa kovuuteen ja ankaraan suhtautumiseen muihin ja itseen.  Ylpeä on tyytymätön muihin, koska hän ei riitä itselleen.  Paradoksista on, että lapsuudessa kärsinyt ihminen tulee kärsimään koko elämänsä, ellei herää tähän ongelmaan. Ylpeyden äärimäinen tila on psykopatia ja narsismi. Tähän liittyy muiden hallitseminen, alistaminen ja nöyryyttäminen.
Luonteen ominaisuuksista ylpeys on kaikista hankalin löytää, koska se on niin lähellä itseään, ettei sitä erota kuin perusteellisen itseanalyysin kautta. Parhaiten saa selkoa seuraamalla elettyä elämää ja toistuvia tapahtumia. Hylkäämisiä, epäonnistumisia tai negatiivisia kokemuksia.  Näistä voi päätellä, että olisiko olemassa tällainen ominaisuus. Ylpeys on itsensä kieltävä ominaisuus. Heikko itsetunto ja ylpeys kulkevat käsikädessä.

Viha:  
Yleensä käsitetään, että viha kohdistuu ulkoapäin, siis ulkopuolisista itseen, mutta näin ei ole!  Viha on sisäsyntyinen ja se kuuluu osana rakkaudettomuudessa kasvaneiden ihmisten ominaisuuksiin.  Viha on siis sisäinen ominaisuus, mikä toimii ihmisissä,  joissa on nämä kaksi edellistä ominaisuutta.  Vihalle on ominaista provosoitua tilanteissa, jossa yksilö joutuu vastakkain tunteiden kanssa ja ego kokee itsensä uhatuksi.  Viha antaa kimmokkeen alkaa puolustaa egon päämääriä, vaatimuksia jne. Vihan purkaukset ovat kuin tulivuoren äkillisiä purkauksia. Ne tulevat arvaamatta ja ilman todellista aiheuttajaa.  Vihan piirteitä ovat, häpäiseminen, aliarviointi, alistaminen ja mitätöinti.  Tunnistatko itsessäsi näitä miedompia piirteitä?  Suuria vihan ilmenemiä luetaan lehdistä päivittäin, sodat, murhat, tapot jne.

Kateus:
Tämä ominaisuus löytyy edellisten piirteiden alta.  Kateus voi olla hyvin piilotajuinen ominaisuus, mutta sen kyllä tunnistaa helposti omista kommenteista ja ajatuksen juoksusta. Kateus negatiivisena ominaisuutena on syövän kaltainen. Se syö energiaa.  Kateellinen ihminen syyttää olosuhteita ja huonoa tuuria epäonnestaan.  Kateellinen ihminen arvostelee muita ja on pahansuopa, puhuu takanapäin kadehtimistaan.  Kateuden voi saada hallintaan ymmärtämällä sen synnyn.  Matka eheyteen voi alkaa.

Kauna:
Hyvin lähellä edellistä, mutta tämä on syvempi tunne kuin kateus. Kaunaisuus juontaa juurensa kaikista edellisistä  ominaisuuksista.  Kaunaisuus on valmis tuhoamaan toisten elämänhallinnan, tai aiheuttamaan tuhoa. Kaunainen ihminen jopa nauttii näistä teoista ja on valmis vaikka saamaan sanktiot toteuttaessaan kaunaisia invaasioitaan henkisesti tai fyysisesti.

Lopuksi:
Oletkin ymmärtänyt, että muut, tai ympäristö ei aiheuta meille näitä ominaisuuksia enää aikuisiässä.  Nämä ominaisuudet ovat meissä ja toimivat omalla julmalla tavallaan yksilöllisesti tuhoten elämäämme, ja ympäristöämme.  Haluammeko elää todeksi näitä ominaisuuksia vai emme.  Haluammeko paremman, Rakkaudellisemman tulevaisuuden itsellemme, lapsillemme ja muille ihmisille.  Tähän on yksi ainoa tie, matka omaan itseemme!  Itsensä työstäminen kannattaa aloittaa välittömästi, koska näin saat paremman elämän, kaikilla osa-alueilla.

Markku Haapalehto