Mielen maailma

Sanonta: ”Minun maailmani on minun mieleni tila” on osuva!
Mikäli minun mielentilani muuttuu, käsitykseni maailmasta ja
tapahtumista muuttuu. Näen ja koen asiat toisella tavalla. Näin ollen
toden olemus on muuttuva, eli totuus muuttuu. Päätelmäni muuttuu sen mukaan, kuinka ajatukseni muuttuvat ja tunteilla on suuri vaikutus tähän muutokseen.
Käytännön harjoitteena kannattaa ottaa tavaksi kyseenalaistaa omia johtopäätöksiä ja näkemyksiään.  Kyseenalaistaminen on ainoa tie henkiseen kasvuun ja vapautumiseen opituista ajatusmalleista. Käytännön treeninä voi harjoittaa negatiivisen ajatuksen muuttamista positiiviseksi. Aina kun koen kielteisyyttä, niin pysähdyn ja etsin myönteisen näkemyksen. Kannattaa kääntää asia päälaelleen ja katsoa  mille se näyttää!
Tämä ei pelkästään riitä muutokseen, vaan on etsittävä kielteisyyden tekijä, eli miksi ja mistä kielteisyys tulee. Kannattaa mennä ihan lapsuuteen, eri ikäkerrosten läpi. Onko opittu ajatusmalli tullut vanhemmilta, läheisiltä tai joistain ismeistä? Aina löytyy alkulähde, josta meidän mielipiteemme tulevat. Meidän ja kaikkien muiden kulttuureissa, opeissa ja uskonnoissa on kasapäin tuomitsevuutta ja oikeassa olemista, joka taas luo vastapuolen väärässä olemisen.  
Mielestäni tämä prosessointi, eli itsensä ”puhdistaminen” olisi opetettava jo kouluissa.Tämä olisi hyvin tärkeää tämän nykyisen globaalin maailman ja maahanmuuton takia. Tällainen kasvun tie poistaisi paljon ihmisten ajatuksista tyhjänpäiväisiä ajatuksia ja ristiriitoja ihmisten väliltä!
Mielen evoluutiota kannattaa harrastaa, se on todellista evoluutiota.  
Olemme muuttuvassa ympäristössä ja meidän tulisi olla joustavia ja avoimia. Avoin keskustelu ei ole riitelyä, vaan  eri vaihtoehtojen pohtimista ja parhaan ajatuksen löytämistä.
Viisas sanoo ,ettei ole mielen evoluutiota, sillä mieli on mitä on.  
Niinhän se on jo alussa todettu. Puhutaan henkisestä kehityksestä tai tiedostamisen kasvusta, tietoisemmaksi tulemisesta.  Ihan kuinka kukin haluaa.

Ajatellaan seuraavaa lähtökohtaa. Kaksi ihmistä menee suhteeseen. Toinen on katolisesta ja toinen ateistisesta perheestä. Nämä ihmiset ihastuvat toisiinsa. He eivät tiedä toistensa taustoja, vaan näkevät toisissaan ihanan miehen, naisen, lihakset, silmät, muodot jne.  
Fyysisesti he ovat tyytyväisiä toisiinsa ja mahdollisesti hormoonit ohjaavat  heitä, kuten kuuluukin. Elämässä on muutakin, kuin lemmen touhut ja arki koittaa. Arki alkaa viimeistään tavattuaan toistensa vanhemmat ja keskustelu menee perheisiin, arvoihin, historiaan jne.  
Alkaa vääjäämättä asioiden ja mielen maailman kohtaaminen. Kuinka sovitetaan yhteen nämä kaksi erilaista perusarvoa.  Näitä esimerkkejä on vaikka kuinka paljon. Työtön- yrittäjäperhe, duunariperhe- varakas perhe jne.  Heidän lähtökohtansa ovat vain erilaisia.  Jokainen joutuu pohtimaan kohdallaan, mikä arvo on ja luopuuko siitä, tai muuttuuko arvo.  Tässä voi tulla erimielisyyttä, kun puolustetaan omia näkemyksiä ja pyritään mitätöimään toisen arvoja.  Onko tuttu sanonta: ”No, se on sellainen.” Tai oletko sanonut: " Pitihän se arvata!"
Siis minun hahmottama maailman kuva ja käsitys on sellainen, kun on mieleni tila!
Miten tilaan voidaan vaikuttaa?  Lähde siitä, että sinussa on kaksi hullua koiraa, eli mieltä.  Mikäli kumpikin koira on valloillaan, niin mielesi poukkoilee laidasta toiseen. Olet kyvytön olemaan rationaalinen.  Ollessasi seesteisempi, sinua hallitsee yksi hullu koira ja se on mielesi. Mutta koira on irti.  Vasta, kun olet oppinut erottamaan mielen olemuksen, koira on kytkettynä ja sinä hallitset sitä.

Varo, ettei koira pääse irti! Varo, vihainen koira puraisee!

Tässä on pikakurssi mielen erottamiseen ja että saat koirasi kytkettyä!

Hyvää vuotta 2019 ! Eletään päivä kerrallaan rakkaudessa!

Mikkelissä 4.11.19
Markku Haapalehto
URTS