Riippuvuus- tapatottumus vai totuttu tapa!

Riippuvuuden käsite pitää sisällään kaiken mitä teemme, mutta jaotan riippuvuuden kahteen pääryhmään.

A.   Elämää, terveyttä ja hyvinvointia edistävät.
B.   Elämää,  terveyttä ja hyvinvointia heikentävät.

On tärkeää tarkastella ainakin aika ajoin tekemistämme ja toimintaamme itsessämme ja näin myös ympäristössä.  Meihin vaikuttaa kaikki se mitä syömme ja juomme ts. mitä laitamme sisään "leipä luukusta". Meihin vaikuttaa myös se mitä otamme sisään silmien ja korvien kautta, näemme ja kuuntelemme. Altistamme ja altistumme erilaisille vaikutteille. Onko tuttu tunne, kun on syönyt makean kakkupalan niin hetken kuluttua tunnemme itsemme raukeiksi ja väsyneeksi.

Tietynlainen musiikki provosoi negatiivisuutta ja jonkin puheen kuuleminen "nostaa vastustuksen" tai sitten hurmaannumme kuulemaamme.

Riippuvuus voimistaa AINA tätä reagointia ja jopa kiihdyttää tunnetilaa.

Minulle on ollut tärkeää tarkastella juuri näitä vaikutteita ja vielä tärkeämpää yrittää ymmärtää miksi jokin vaikuttaa minuun tai koen sen siten kuin koen.  Tämä on aarrearkkuun avaimen löytymisen ihme, KYSEENALAISTAMINEN!

Onpa vaikutus mikä tahansa niin se kertoo aina energian laadusta kyseiseen asiaan.

1.  Syömisriippuvuus
2.  Päihderiippuvuus
3.  Peliriippuvuus
4.  Seksiriippuvuus
5.  Läheisriippuvuus
6.  Sosiaalinen riippuvuus



1. Syömiseen liittyvä riippuvuus.

Vaaka osoittaa melkoisella varmuudella onko ihmisellä massaa suhteessa pituuteen. Siitä voi suoraan päätellä mikä on P-indeksi. Mitä ne kilot pitää sisällään ei näe vain painoa seuraamalla mutta vaa´lla missä on ohjelma rasva % ja lihaksen erotteleva sekä kaloritaulukko onkin asiaa aukaiseva väline.

Mikäli pituus on 170cm ja paino 120kg niin maalikko johtopäätös on että ylipainosta on kysymys.  Herää kysymys että miten näin on käynyt, kuin ihminen on voinut syödä itsensä ylipainoiseksi.  Selityksiä sille on vain yksi= syömällä! Miksi näin on käynyt, sille etsimme selitystä.

On syntynyt riippuvuus mutta miten ja miksi, siihen löytyy selitys ja siitä on paluu mahdollista.

Jos vastaus on että NÄLKÄÄN niin se ei voi olla todellinen vaan se on tunne mutta ei totta. Siitä huolimatta vaikka edellä kerrottu tapaus tutkitaan tarkemmin elimistön-ravinne ja hivenaine sekä vitamiini tasoltaan niin hänellä voi olla aliravitsemus ja puutostila.

Halusin kertoa edellisen tilan koska sillä on vaikutuksensa syömis- riippuvuuteen. Voi tietysti kysyä, onhan luonnollista, että ihmisellä on syömisriippuvuus. On toki, se on perusedellytys elämän jatkumiselle. Mikä on sitten mennyt pieleen systeemissä? Ruokailutottumukset, ihan yksiselitteisesti ovat siihen johtaneet, aineenvaihdunta voi vaikuttaa ja geneettinen perimä, mutta näillä perimillä on olematon vaikutus ja niihin kannattaa kiinnittää vain huomio vertaillessa sukupolvia toisiinsa. Ravinnon laatu kaikkiaan on ehkä keholle tuntematonta ja ”järjestelmä” ei tunne ko. ravinnoksi siten kuin luulisi.



2. Päihteet ja tajuntaan vaikuttavat aineet.

Kautta ihmiskunnan historian on käytetty huumaavia ts. tajuntaa muuttavia aineita. Onko elämä niin "kovaa tai ankeaa" että sitä ei kestä selvin päin?? Mikä on kohtuullista, niin siinä mielestäni kulkee raja kuinka ko. aine vaikuttaa elämään sosiaalisessa kanssa käymisessä ja  perheissä,  työ- ym. yhteisöissä? Onko sillä terveyteen liittyviä vaikutuksia akuutisti? Joillakin kohtuullisuus on 0 toleranssi eli päihteettömyys, mutta miksi??

Päihderiippuvuudesta vapautuminen onnistuu vain tajuamalla yhden seikan ja se on; jotain on pielessä ja haluaa muutoksen. Muuta mahdollisuutta ei ole. Sitä ratkaisua ei voi tehdä lääkäri- viranomainen tai puoliso. Tämän ratkaisun tehtyään muutos on mahdollinen! Useat havahtuvat aivan uuteen näkemykseen elämästä.



3. Peliriippuvuus.

Mikä saa, jonkun uskomaan voittoon vaikka matemaattinen laskelma osoittaa sen olevan mahdotonta, mikäli pelaaminen jatkuu? Miksi henkilö uskoo olevansa "onnen Pekka tai Impi", onko jotain poikkeuksellista juuri hänen kohdallaan? Onko jotain sellaista tuuria tms. hyvää karmaa että onni suosii? Tämä sama koskee automaattien pelaajia kuin arvan ostajia tai myös pörssiosake pelaamista. Tässä kanssa mielestäni on samanlainen kohtuullisuuden periaate kuin päihteissä.



4. Seksiriippuvuus.

Seksiasioissa on kautta-aikojen etsitty oikeaa ja mm. "jumalallista" tarkoitusta ko vietille. Asiaa voi lähestyä mielestäni mm seuraavasti. Tuoko seksuaalisuuden todeksieläminen mitä?

Perheen lisäyksen, jännityksen elämään, nautinnon, hetkellisen ahdistuksesta vapautumisen, rakkauden täyttymyksen, yksinäisyyden häviämisen, yhteyden, kohtaamisen, ykseyden, persoonan hetkellisen häviämisen, egosta vapautumisen tai sitten mm. synnintunnon, syyllisyyden, epäonnistumisen tunteen jollakin alueella, rakkaudettomuuden, vihan, pelon tms.

Aiheuttaako seksuaalisuuden ja seksin harjoittaminen, riitaa, epäsopua, taloudellista turvattomuutta tai menetyksiä, riskien ottamista tms. epävakautta?



5. Läheisriippuvuus on mielestäni yleisin riippuvuuden muoto.

Tämän laajan aiheen voisi kiteyttää näin; opetelkaa näkemää sukunne teille laatima "käsikirjoitus" ja samoin kahden suvun jos olette suhteessa. Siellä on hyvää mutta myös ehkä riippuvuutta aiheuttavaa ja ongelmallista "oppia". Kyseenalaistakaa kaikki ja nähkää riippuvuudet niin hyvät kuin huonot.

Olemme saaneet uskomuksia kasapäin ja voimme jopa käsittää ne totuuksina, mutta kyseenalaistamalla ne näemme ne uudella tavalla ja useimmiten näkemykset muuttuvat. Totuutemme on jatkuvassa muutoksessa ja näin se pitää ollakin sillä silloin olemme elämässä, vain ”kuolleiden” totuudet ovat pysyviä!



6. Sosiaalinen riippuvuus.

Sosiaalisen riippuvuuden määrittäminen on ehkä hankalaa mutta mikäli se "anastaa" peruselämän edellytykset, aika, perhe, työ, vastuiden hoitaminen tai talousasioiden laiminlyönti, niin niistä voi päätellä onko negatiivisella vai positiivisella alueella. Mikäli sosiaalisen kanssakäymiseen liittyy kaksi tai useampia edellisiä riippuvuuden muotoja, niin voi olla kysymys jonkin asteisista riippuvuuden elämää heikentävistä tekijöistä.

20.03.2015

Markku Haapalehto

Seuraavia osioita! Pelko, viha, kateus, kauna, ahneus jne…