Onko kukaan oikeasti huolissaan terveydestämme?

Pitäisikö syödä kolesterolilääkettä vai ei?  Voita vai kevytlevitteitä? Tarvitseeko ottaa purkista lisäravinteita? Mikä on sopiva määrä D-vitamiinia? Tässä sitä riittää tuskailua, että ketä uskoa?

Vastaukseksi sanoisin: Oma keho ei valehtele! Hyvän olon todella tuntee omassa kehossaan. Olemme sitä mitä syömme ja ruoka on paras lääkkeemme!

Tänä päivänä ei tarvitse olla kovinkaan korkeasti koulutettu, että pystyy tulkitsemaan tutkimustuloksia ja tilastoja, joita lääketeollisuus ei ole päässyt manipuloimaan. Meidän tulisi aina muistaa, että lääke-, sekä elintarviketeollisuus ovat suuren luokan bisnestä, jotka taluttavat valtaosaa väestöä, kuin pässiä narussa! Ja media seuraa tätä linjaa suurin pelottelevin otsikoin! Onneksi meillä jokaisella on oikeus itse päättää, mitä suustamme alas nielemme.

Meillä pitäisi olla kaikki hyvinvoinnin avaimet käsissämme, mutta voimme huonommin kuin koskaan. Meille keksitään uusia lääkkeitä ja välillä tuntuu, että meistä tehdään sairaita!

Eikö ketään huolestuta, mitä lisäainemössöä ruokakauppamme hyllyt ovat pullollaan, ja mitä niiden syöminen aiheuttaa? Eikö ketään huolestuta, että LIGHT tuotteita ja margariineja syövät ovat kaikkein ylipainoisempia ja sairaita? Eikö ketään huolestuta, mitä turha lääkkeiden käyttö aiheuttaa? Ensinnäkin sille viattomalle ihmiselle, joka uskoo, että esim. kolesterolilääke ehkäisee sydän-ja verisuonisairauksia. Ja toiseksi, mitä se tekee meidän valtion kassalle? Kuka pystyy kohta maksamaan tämän kaiken?

KOLESTEROLI on meidän ystävä, ei vihollinen.
”Uusimman tutkimuksen mukaan statiinit voivat heikentää aivotoimintaa ja lisätä sydäntautiriskiä. Kolesteroli on ravintoaine, jonka merkitys aivojen hermosolutoiminnalle on keskeinen ja sillä on perustavanlaatuinen merkitys soluseinämän rakennusaineena! Aivosolut eivät itse pysty tuottamaan sanottavasti kolesterolia. Ne saavat kolesterolinsa veressä kulkevan kantajaproteiinin avustuksella. Kiinnostavaa on, että tämä kantajaproteiini, LDL, on tullut tunnetuksi ”huonona kolesterolina”. Tosiasiassa LDL ei ole kolesterolimolekyyli ollenkaan, ei hyvä eikä huono. Se on alhaisen tiheyden lipoproteiini  (low density lipoprotein,  LDL) eikä siinä ole mitään synnynnäistä vikaa. Aivoissa LDL:n keskeisenä tehtävänä onkin sitoa elintärkeää kolesterolia itseensä ja kuljettaa se kolesterolia kipeästi tarvitsevaan aivosoluun.”
Nyt tieteellinen tutkimus on osoittanut, että kolesterolitason ollessa alhainen, eivät aivotkaan toimi kunnolla. Ne joilla on alhainen kokonaiskolesteroli, ovat huomattavasti suuremmassa vaarassa sairastua dementiaan.”(David Perlmutter, neurologi, ravintotieteilijä. Kirja: Tuhon siemenet)

Ja ONNEA SUOMI! Meillä on kunnia johtaa maailman Alzheimer tilastoa, ja kärkisijoilla ollaan myös dementian suhteen!

”Olemme pitäneet kolesterolia ja erityisesti LDL:ää sepelvaltimotaudin aiheuttajana, vaikka syyllinen löytyy hapettuneesta LDL: stä . Mikä sitten vahingoittaa LDL: ää niin pahasti, ettei se kykene enää toimittamaan kolesterolia aivoihin? Yksi yleisimmistä syistä on glukoosin aiheuttama muunnos. Sokerimolekyylit tarttuvat LDL: ään ja muuttavat sen muotoa.  Tämän seurauksena LDL ei enää teekään tehtäväänsä ja vapaita radikaaleja muodostuu aiempaa enemmän.” (David Perlmutter )

Bingo! Korkea LDL on huolenaihe, kun sokeri pääsee sen ”tuhoamaan”. Jos triglyseridiarvot pysyvät matalana ,niin LDL on ystävämme, joka huolehtii ja hoivaa aivojamme. Trigly arvot normalisoituvat kun huonojen hiilihydraattien määrää rajoitetaan. Selkokielellä sanottuna, poistat ruokavaliostasi sokerin ja valkojauhotuotteet. Aivosi voivat hyvin, verensokeri normalisoituu ja kolesteroli toimii oikein elimistössäsi.

Voista ja margariinista lyhyesti.
Voi sisältää yli 400 erilaista rasvahappoa.  Aivot sydän ja suolisto rakastavat voita. Margariini on teollisesti valmistettu keinotekoinen, lisäaineilla muokattu myrkky. Jos et tiedä ketä uskoa, tee testi. Jätä kaikki margariinit, kevytlevitteet ja kuumakäsitellyt rasvat pois ja käytä kaksi viikkoa voita, kylmäpuristettua kookos- ja oliiviöljyä. Kohtuudella tietysti näitäkin. Tämän jälkeen olet kokemusta rikkaampi ja voit tehdä helpommin oman valintasi. Jos olet kiinnostunut asiasta enemmän ,niin suosittelen lukemaan yleis-ja verisuonikirugin ja liikuntafysiologin kirjoittaman kirjan: Parantavat Rasvat, Taija ja Jani Somppi.

Väite , että lisäravinteet ovat epäterveellisiä?
Kyllä, se voi pitää paikkaansa.Tämäkin ala on suurta bisnestä.Osa markkinoilla olevista ravinteista on synteettisiä, elimistöä rasittavia. Lisäksi niiden imeytyvyys on olematonta, eikä niitä ole välttämättä edes puhdistettu ympäristömyrkyistä. Näitä tuotteita yleensä vielä mainostetaan innokkaasti.  Asialla on myös toinen puoli. Monet elimistön häiriötilat johtuvat juuri ravinteiden puutteesta. Stressi, unettomuus, ilmansaasteet ,lääkkeet (myös E-pillerit) ,lisäaineet ,säteily , hengitysilma ( esim. homeiset rakennukset) ym. kuluttavat elimistön antioksidanttitasoa. Lisäksi maaperän köyhtyminen tekee sen, että vaikka söisimme kuinka terveellisesti, niin harvalla meistä on enää ravinnetasapaino kunnossa. Tämänkin voi halutessaan testauttaa. Lisäravinteita valitessa täytyy muistaa, että niiden täytyy olla ehdottomasti mahdollisimman orgaanisia, eli luontaisia ja puhdistettuja!! Ja kun ravinteet imeytyvät, huomaat sen kyllä olossasi. Aina ensin täytyy kuitenkin laittaa ruokavalio kuntoon, joka täytyy monesti rakentaa yksilöllisesti. Jos suolisto on epätasapainossa ns. hyvä ruokavaliokaan ei toimi, ennen kuin suolisto on rauhoittunut. Joskus suoliston voi sekoittaa ravinnon lisäksi kiire, stressi tai liian lyhyet yöunet. Silloin voi miettiä, olisiko aika pysähtyä ja rauhoittua?

D-Vitamiini ”SOTA” käy myös kuumana! Kaikista helpoin tapa on käydä mittauttamassa omat arvot. Ei tarvitse arvailla. Ja etenkin jos olet esim. väsynyt, masentunut, sairastut flunssiin ja käytät lääkkeitä, niin arvosi tuskin ovat kohdallaan. Uusimpien tutkimusten mukaan D- vitamiini aktivoi immuunijärjestelmän ja käänteisesti ,riehaantunut immuunipulustus, joka aiheuttaa esim. autoimmuunisairauksia , ei rauhoitu ilman riittävää D-vitamiinia.

Arvostan lääketiedettä ja lääkäreitä, he tekevät juuri sitä, mihin heidät on koulutettu. Ravitsemukselliset suositukset ovat kuitenkin pahasti harhateillä ja vielä enemmän eksyksissä ovat kuluttajat, jotka uskovat kaiken ,mitä ruokakaupan hyllyillä on ,olevan ravintoa. Kun ravinteiden puutoksista aiheutuneita oireita aletaan korjata lääkkeillä ja niiden haittavaikutuksia uusilla lääkkeillä, ollaan jo aika syvässä suossa. Ja pelkkä oireiden hoito on kestämätöntä. On aika muuttaa toimintaperiaatteita!

Ja loppuun pieni tarina omasta ravintokokeiluistani ja hyvinvoinnistani.
Nuorena kärsin angiinoista. Raju nielurisatulehdus tulehdutti niveleni ja jätti vuosiksi niveloireet. Myöhemmin tutkittiin reumaa, mutta ei diagnosoitu mitään. Reilu kaksikymppisenä allergiat tuli kuvioon , astma diagnosoitiin ja lihakset kipuilivat. Olin jo uskollinen astma -ja allergialääkkeiden käyttäjä, sekä kipulääkkeitäkin kului niin, että buranalle yliherkistyin. Altistuin myös astmalääkkeen sidosaineelle. Nenän limakalvot vereslihalla useita vuosia. Söin terveellisesti mm. kaurapuuroa, ruisleipää voita, perunaa ,salaattia, omat juurekset kasvoi pellossa ja marjat keräsin metsästä. Liikuin ja nukuin riittävästi. Ja mikä ironisinta, luulin voivani hyvin! Stressi kasvoi , kivut lisääntyi. Fibromyalgia ja huonot yöunet astuivat kuvioon…. huh…
Tuli päivä kun havahduin! Olisiko minulla gluteiini yliherkkyys? Minulla ei ole keliakiaa, mutta tein testin! Jätin kotimaiset viljat (aluksi säilytin rukiin, josta myös luovuin myöhemmin) perunan ja sokerin pois. Kaksi viikkoa voin vaihtelevasti, ajoittainen huono olo johtui varmasti enimmäkseen aivojeni sokeririippuvuudesta. Muutamassa viikossa oireet alkoivat kadota.

Tänään voin paremmin kuin koskaan, lääkkeettömänä ja ilman suurempia oireita. Minulle sopiva ravinto, hyvät ravintolisät käytössä ja vireystila palannut. Eikä tämä johdu hyvästä onnesta. Olin valmis muutokseen , kokonaisvaltaisesti.

Opiskelin Refleksologiksi ja tällä hetkellä opinnot jatkuvat funktionaalisella puolella, tavoitteena valmistua jonakin päivänä ravintovalmentajaksi.

Haluan olla mukana kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ”jakamisessa”, jossa tärkein tavoite on saattaa ihminen omalle havahtumisen ja tervehtymisen tielle ensisijaisesti ravinnon, liikunnan ja levon avulla. Sekä haluan auttaa myös hoidoillani kehon ja mielen tasapainottamisessa.

30.12.2015 Refleksologi , hyvinvointiyrittäjä Päivi Haapalehto

www.haapalehto.fi